O igienă defectuoasă în baia ta este ca o eventuală bombă biologică cu ceas, pentru că indiferent cât de mult lustruiești, circulă virușii și bacteriile ca pe autostradă. Te trezești cu infecții sau chiar boli mai periculoase și habar nu ai că focarul de unde le-ai căpătat este chiar locul unde mergi să îți faci toaleta!
Repet, aceste probleme nu apar din cauză că nu ai șters încă o dată chiuveta, cada și faianța, ci pentru că nu ții cont de anumite reguli simple și neglijezi anumite aspecte care îți par minore. Dar nu e deloc așa!
Citește și: Care sunt CELE MAI SIGURE recipiente de plastic în funcție de CODURILE inscripționate
Ai mai multă grijă de periuța de dinți
Periuța de dinți este obligatoriu ca să fie ținută cât mai departe de vasul de toaletă și chiuvetă, pentru ca nicio pictătură de apă murdară să nu ajungă pe ea.
O țineți cumva în aceeași cană cu alte periuțe? Total greșit! Mai ales dacă nu sunteți în casa voastră. Imaginați-vă că infecția de pe periuța alăturată se atinge de a voastră? Cum mai vedeți situația dacă ”vecina” are de exemplu hepatita C? Mai bine fiți precaut, acasă și în deplasare, și protejați-vă periuța, pentru că vă protejați sănătatea. Ah, și nu uitați să o schimbați o dată .la trei luni, măcar.
Schimbă buretele și prosoapele
Și mai des, susțin specialiștii, ar trebui să schimbi buretele de baie. Destul de eficient în procesul de curățare sau exfoliere, e mediul propice de dezvoltare al tuturor bacteriior, sper că ești conștient de asta. E de preferat să nu folosești același burete mai mult de două luni. Și apoi să âl arunci imediat la gunoi. Nu îl păstra sub nicio formă în baie.
Eu personal am un fix când vine vorba despre prosoape pentru piele și pentru față. După a doua folosire le arunc deja în mașina de spălat. Este exagerat? N-aș spune asta, mai ales că specialiștii ne transmit că ar trebui schimbate odată la 3-5 folosiri. Astfel riscați să strângeți o colecție întreagă de microbi, ciuperci și celule moarte de piele, care pot forma adevărate colonii când prosopul nu este foloit.
Spălatul pe mâini și mersul prin baie
Chiar dacă ”lingi miere” – cum ar spune bunica – de curat ce e pe jos, fii deștept și folosește întotdeauna papuci de baie. Evident, pe care să îi speli regulat și care să fie dintr-un material de calitate. . Nu cu puf, blană sau mai știu eu ce material textil în care să colcăie ciupercile.
În plus, de ce sa mergi desculț? Nu știi ce se mai agață de unghiile sau de pielea ta și poți chiar să aluneci, la o adică, și să riști, Doamne-ferește, un accident.
Și încă ceva, că tot suntem în baie: tu cât timp folosești pentru spălatul pe mâini? Nu că ar trebui să ai cronomterul cu tine, dar e bine de știut că măcar jumătate de minut trebuie să îți rupi, zic experții.
Citește și: Avertisment pentru părinţi: Plante INTERZISE în casă dacă ai copil mic
Atenție la produsele de curățat baia
Nici nu ai idee cât de important este în economia sănătății tale să alegi un dezinfectant corect și de calitate corespunzătoare. Mai ales în contextul acestor scandaluri cu iz penal, cu privire la providerii spitalelor.
Or la tine acasă ai pretenția să fie ”farmacie”, nu-i așa? Dar ți-ai pus vreodată cu adevărat problema, ai citit vreodată eticheta cu ce conține fiecare produs din baia ta?
Studiază cu mare atenție ce scrie pe fiecare sticluță și recipient pe care le cumperi din magazin și urmărește să vezi dacă unele dintre ele nu sunt cumva toxice.